És la droga legal de consum més acceptat a la nostra societat i la que més problemes socials i sanitaris comporta.

En consumir-se, actua sobre el sistema nerviós central i pot produir un efecte depressor, ralentitzant les funcions orgàniques i cognitives. A dosis baixes pot produir un efecte que es pot confondre amb eufòria o desinhibició, però que posteriorment pot també anar seguit d’un efecte depressor.

Els riscos associats al consum d’alcohol són a curt i llarg plaç i  abasteixen des de problemes orgànics de salut (gastritis, pancreatitis, hepatitis i cirrosi hepàtica, augment de la tensió arterial, canvis hormonals, problemes musculars, dèficits vitamínics, alteracions en la concentració de sucre a la sang)  a alteracions conductuals (hostilitat, gelosia, baixa tolerància a la frustració, pèrdua de l’autoestima o demència) o problemes socials (aïllament, situacions associades a comportaments violents, absentisme laboral, disminució del rendiment escolar, problemes econòmics, problemes legals, accidents de trànsit).

Consumir-ne junt a altres drogues o a medicaments potencia els efectes adversos i, per tant, els riscos associats.

Hi ha moltes creences errònies al voltant del consum d’alcohol:

  • APORTA UNA GRAN QUANTITA DE CALORIES BUIDES és a dir, sense que la seva ingesta proporcioni cap altre nutrient al cos. L’alcohol es transforma en acetat i aquest és utilitzat pel cervell per a obtenir energia, en lloc de la glucosa, pel que les persones consumidores poder patir baixades de sucre en sang.

Amb aquest qüestionari podràs conèixer les calories buides que t’aporta l’alcohol i la quantitat d’exercici físic que hauries de realitzar per cremar-les.

  • NO HI HA CAP PRÀCTICA QUE EVITI DONAR POSITIU AL CONTROL D’ALCOHOLÈMIA: no hi ha cap remei que eviti donar positiu en un control d’alcoholèmia, tret de no beure. Res d’això funciona: ni prendre cafè, ni fer exercici, ni mastegar xiclet, ni utilitzar sprais bucals… Si voleu revisar els efectes de l’alcohol en la conducció podeu consultar el següent manual de la DGT:

  • NO HI HA CAP REMEI QUE CURI LA RESSACA: el malestar general, mal de cap i marejos, nàusees i vòmits que van associats a haver consumit alcohol el dia anterior són característics del que s’anomena ressaca, i són producte de la deshidratació que el consum d’alcohol produeix al cos (es beu alcohol enlloc d’aigua aigua i s’orina més, pel que eliminem també més aigua, per l’efecte diürètic de l’alcohol).
  • NO ÉS UNA FORMA D’EVITAR ELS PROBLEMES: el seu consum pot reduir momentàniament l’estrès o el nerviosisme, però si es crea dependència produirà més ansietat i depressió. Quan això succeeix, és aconsellable demanar ajuda professional.
  • L’ALCOHOL REDUEIX EL PLAER SEXUAL. El consum d’alcohol, en un primer moment, pot desinhibir a la persona però pot generar problemes d’erecció en els homes i falta de lubricació i dificultats per arribar a l’orgasme en la dona. A més, beure alcohol pot disminuir la percepció dels riscos associats al sexe que té la persona, pel que és més probable mantenir pràctiques de risc que pugui comportar embarassos no desitjats o infeccions de transmissió sexual.

El test AUDIT valora 10 aspectes per explorar la quantitat i freqüència del consum d’alcohol, les conductes dependents i els problemes derivats del consum de begudes alcohòliques. Seguidament, disposeu de dos enllaços per valorar aquest consum diferenciant homes de dones:

Test AUDIT dones

Test AUDIT homes

Veus el que beus?

A través d’aquests enllaços podeu obtenir més informació

Programa Beveu Menys

Calcula el que beus

Ministerio de Sanidad

Consumo de alcohol